Tapak Suci

BETEKENIS SYMBOOL TAPAK SUCI:

Arti lambang Tapak Suci: Betekenis symbool Tapak Suci
Bentuk bulat: Ronde bol, vast geloof (vertrouwen)
Berdasar biru: Blauw vlak (grootheid, voornaamheid, aanzien)
Bertepi hitam: Ronde zwarte cirkel (bestendig, eeuwig symbool van Goddelijkheid
Bunga mawar: De roos (geurig)
Warna merah: De rode kleur van de roos (durf, moed)
Daun kelopak: Groene blad (volmaaktheid)
Bunga melatih putih: Witte bloemen, 11 stuks hebben de naam melatih (betekenis reinheid)
Jumlah sebelas: Totaal 11 (grondbeginselen van de islam en geloof (11 organisaties) )
Tangan kanan: Rechterhand (voortreffelijkheid)
Terbuka: Open  hand (betrouwbaarheid)
Berjari rapat: Vingers tegen elkaar
Ibu jari tetekuk: Gebogen duim (nederigheid)
Sinar matahari: De zonneschijn (Putera Muhammadiyah), familie zijn van elkaar


Lembaga Perguruan Seni Bela Diri Tapak Suci

Lembaga: Eenheid (organisatie)
Perguruan: School, plaats waar Pencak Silat wordt geleerd (bewegingsleer)
Seni: Kunst
Bela Diri: Zelfverdediging
Tapak: Telapak (afdruk) Kaki (voet) Tangan (hand)
Suci : Heilig + schoon
Seni Budaya: Kunst van Kultuur
Olah raga: Sport (gymnastiek)
Geschiedenis van dhr.A.M.Abels:

Sinds 1 januari 1976 heeft de heer A.M. Abels les gegeven in Amsterdam Zuidoost. Hij begon met een groep van verschillende nationaliteiten te trainen buiten in de omgeving van de nieuwe Rai. Weer of geen weer er werd buiten getraind.

Verschillende mensen hadden ook andere gevechtsporten beoefend. Zoals: Karate, Taekwondo, kung Tao (Kung Fu), Judo, Worstelen, kickboxen en boxen.

Al deze technieken werden gevormd tot ëën. Dhr. A.M. Abels heeft van negen Guru”s les gehad in indonesië  en Nederland. Daarna heeft hij zijn eigen stijl ontwikkeld (S.P.P.I.: Sekolah Permainan Pencak Indonesia). Zijn laatste meester is Bapak Bochory Achmed in Jember, Oost Java. Deze leraar gaf hem precies dezelfde technieken die de heer Abels zag als de wortels van het spel Pencak Silat en kon zo het spel verbeteren.

Dhr. Abels werd door Bapak Bochory Achmed naar Yokjakarta gestuurd om zich aan te melden bij Tapak Suci Putera Mohammadiyah.Geschiedenis van Tapak Suci:

De geschiedenis van  de Tapak Suci zelf reikt ver terug in de tijd. Deze geschiedenis begint bij twee broers die als Pendekar’s (voorvechters, cq. Hoge stijlgrondleggers) bekend staan. Zij leerden hun Pencak Silat bij K.H. Busyo van de Perguruan Banjarnegara. Nadat zij gereed bevonden waren, zijn de beide broers zich verder gaan verdiepen in Pencak Silat.

In deze tijd van verdieping in Pencak Silat, is de oudste broer, genaamd A. Dimyati een zwerftocht begonnen naar het Westen van Jawa. Uiteindelijk kwam hij terecht in het gebied van de Aliran’s Cikalong, Cimandé en Banten op Jawa-Barat (West-Java). Gedurende drie lange jaren heeft A. Dimyati, dag in dag uit, zich weten te verdiepen en te bekwamen in deze Pencak Silat Aliran’s op Jawa-Barat.

In diezelfde tijd maakte de jongere broer, genaamd M. Wahib, gedurende vijf jaren omzwervingen over  de eilanden Jawa en Madura. Hierbij wist hij zich te verdiepen en te bekwamen in de diverse Pencak silat stijlen aldaar. De beide broers werden uiteindelijk de oprichters en grootmeesters van de Perguruan Kauman. Deze werd later omgedoopt in de Perguruan Tapak Suci.

Verschillende karakters:

Van de broers A. Dimyati en M.Wahib wordt gezegd dat ze nogal verschillend van karakter waren. Pendekar A. Dimyati beheerste naast zijn basiskennis ook de Pencak Silat Aliran’s Cikalong, Cimandé en Debus Banten (een Mystieke Methode) volledig. Hij scheen een nogal vaderlijk karakter te hebben gehad en een rustig persoon te zijn geweest.

Pendekar M. Wahib verschilde nogal van zijn broer. Van hem wordt wel vermeld, dat hij opviel door zijn moedige karakter, zijn durf en zijn openheid. Ook hij beschikte naast zijn basiskennis, verworven bij zijn grootmeesster K.H. Busyo, over een grote kennis van diverse Pencak Silat Aliran’s. Dit waren aliran’s uit Jawa en Madura. Ook had hij een grote kennis van de Chinese vechtstijl Kuntao (Kun betekent vuist en Tao de weg. Ook wel “De weg van de vuist” genoemd. Het is een vuistvecht-methode van Chinese origine, die in Singapore, Malaysia en Indonesia voorkomt.).
Na deze lange tijd van bestuderen en beoefenen van de Silat vechtkunsten, vonden beide broers Pendekar’s de tijd rijp om hun kennis over te dragen aan de jongere generatie. Dit met het oog op verdere ontplooiing en verspreiding van het Pencak Silat. Zo gebeurde het dat omstreeks 1925, beide broers de Perguruan Kauman hebben opgericht. Deze werd veel later, in 1963, de Perguruan Tapak Suci. Zij moet gezien worden
als de voortzetting van de Perguruan Kauman.

Tapak Suci kennisleer:

De specifieke kenmerken van het Tapak Suci worden weergegeven in de Tapak Suci kennisleer. Deze bestaat uit twee kernen. Dit zijn ten eerste: de Keilmuan Ragawai / Jasmani (de lichamelijke kennisleer). En ten tweede: de Keilmuan Rokhani / Batin (de geestelijke kennisleer). Binnen de Tapak Suci bevinden zich niet minder dan acht Permainan Juru’s (gevechtspatronen). Iedere Juru  houdt een eigen afzonderlijke techniek en tactiek in.

Hardingstrainingen en lichamelijke kennisleer:

Alle Tapak Suci ingewijde hebben de gelegenheid om aan de opleidingen en trainingen deel te nemen. Dit zijn lichte en zware lichamelijke trainingen. De trainingen worden beoefend in binnenruimtes, maar ook in de vrije natuur. Bijvoorbeeld in het gebergte, in de bossen en bij de rivieren.

Lichamelijk wordt men gehard om sterk te worden. Niet enkel en alleen om een sterk lichaam te krijgen, maar eveneens voor een sterke geest.


HORMAT PEMBUKAAN

Hormat S.P.P.I.:
Zet voeten tegen elkaar en breng armen, met open handen (palmen naar boven), licht gebogen langs het lichaam.
Breng armen, met gebalde vuisten, van buiten naar binnen (hoofd hoogte) en zet voeten  uit elkaar .
Breng rechtervuist tegen binnenkant linkerhand (gestrekte vingers) en trek  rechterbeen op.
Driehoek maken: Plaats wijsvinger en duim van beide handen tegen elkaar , voor de borst, met de rug van de hand naar de borst gericht.
Breng de handen (open) kruisend langs elkaar naast het lichaam.
Zet handen in de zij (vijf puntige ster) en sluit de ogen en adem 6 maal diep in.

Hormat Tapak Suci:
Breng linkerarm voor de borst langs (horizontaal), vingers wijzen naar rechts en buitenkant van de hand wijst naar boven en breng de rechterhand (verticaal) naar je toe, vingers omhoog wijzend.
Draai naar links en zet de rechtervoet naast de linkervoet. Breng handen (Houding hand: duim en wijsvinger gestrekt, andere vingers gebogen; vingers tegen elkaar aan) naar het hart (rechter- voor de linkerhand en breng de handen,  van binnen naar buiten, omhoog , terwijl je omhoog kijkt.
Breng handen terug naar het hart en breng de rechterhand omhoog  (linkerhand op het hart houden).
Stap met rechterbeen naar achter, waardoor een lage (voorwaartse) gedraaide H-stand ontstaat. Linkerhand (handpalm naar rechts wijzend) voor het lichaam, boven het linker been. Rechterhand voor het kruis met de vingers naar beneden wijzend (handpalm  naar voren wijzend). Romp rechtop houden.
Breng rechterhand naar de linkerhand, maak een kommetje (rechterhand onder) en draai het kommetje rechtsom.
Stap met linkerbeen naar achteren en tegelijkertijd met het rechterbeen naar voren (blijft op dezelfde plaats staan). Blok, met beide handen, voor het kruis (handen over elkaar heen).
Blok met rechterarm (gebalde vuisten) en breng linkerarm naar de linkerheup.
Sluit linkerbeen bij het rechterbeen en breng armen, kruislings voor het lichaam langs, naast het lichaam.
 

 
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday35
mod_vvisit_counterYesterday50
mod_vvisit_counterThis week210
mod_vvisit_counterLast week1202
mod_vvisit_counterThis month1827
mod_vvisit_counterLast month1873
mod_vvisit_counterAll days438156

We have: 2 guests online
Your IP: 54.92.172.79
 , 
Today: Mar 22, 2018

JBGMusic


sound by jbgmusic